Vrouwen aangespoord om bloeddruk te controleren (2024)

Experts hebben gewaarschuwd dat hoge bloeddruk wereldwijd de meest dodelijke risicofactor is voor vrouwen.

Hoge bloeddruk, ook bekend als hypertensie, is een belangrijke risicofactor voor hartaandoeningen en beroertes - en cardiologen van de European Society of Cardiology (ESC) hebben benadrukt dat het risico op hartaandoeningen toeneemt bij lagere bloeddrukniveaus voor vrouwen in vergelijking met mannen.

Professor Angela Maas, emeritus directeur van het Women's Cardiac Health Programme, Radboud Universitair Medisch Centrum, Nederland, zei: "Mijn boodschap aan alle vrouwen is om je bloeddruk serieus te nemen, je waarden [bloeddrukwaarden] te kennen en je arts ervan te overtuigen dat als deze te hoog is, je behandeling nodig hebt. Onderschat de langetermijneffecten van een hoge bloeddruk niet."

Maas voegde eraan toe: "Een van de belangrijkste gevolgen van hypertensie bij vrouwen is een soort hartfalen waarbij de hartspier stijf is."

Dit kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, vocht vasthouden en kortademigheid op latere leeftijd - en preventie is van vitaal belang omdat er "weinig behandelingen" beschikbaar zijn, aldus Maas.

Hoge bloeddruk wordt ook in verband gebracht met dementie en wordt wereldwijd erkend als de belangrijkste risicofactor voor sterfte bij vrouwen.

Een prioriteit in het midden van de levensloop

Artsen dringen er bij vrouwen op aan om niet te wachten met nadenken over hun bloeddruk tot ze op latere leeftijd schade oplopen.

Experts ontkrachten de misvatting dat hypertensie geen symptomen veroorzaakt. Vrouwen kunnen dingen opmerken als hartkloppingen, pijn op de borst of tussen de schouderbladen, hoofdpijn, kortademigheid, vermoeidheid en opvliegers - wat op middelbare leeftijd kan worden verward met menopauze, stress of angst.

Jaarlijkse controles vanaf 40 of 50 jaar

De NHS zegt dat hoge bloeddruk alles is vanaf 140/90mmHg. Mensen met andere gezondheidsproblemen kunnen echter een risico lopen bij lagere waarden dan dit - en Maas zei "er zijn discussies gaande over de vraag of normale bloeddrukwaarden bij vrouwen lager moeten zijn dan bij mannen".

Er is meer onderzoek nodig voordat er officiële wijzigingen in de richtlijnen worden aangebracht. Maar de experts adviseerden vrouwen om vanaf hun 40e hun bloeddruk jaarlijks te laten controleren als ze een familiegeschiedenis van hypertensie hebben, of als ze een hoge bloeddruk hadden tijdens de zwangerschap. Als vrouwen vanaf hun tienerjaren migraine hebben en twee of meer miskramen hebben gehad, kan dat ook betekenen dat ze aanleg hebben voor hoge bloeddruk.

Vrouwen zonder familiegeschiedenis of andere aanwijzingen dat ze een verhoogd risico zouden kunnen lopen, zouden zich vanaf hun 50e jaarlijks moeten laten controleren, adviseerden ze.

Kun je hoge bloeddruk voorkomen?

Sommige mensen kunnen meer aanleg hebben voor het ontwikkelen van hoge bloeddruk dan anderen, maar over het algemeen spelen leefstijlmaatregelen een belangrijke rol bij het voorkomen van hoge bloeddruk.

Sindy Jodar, een senior hartverpleegkundige bij de British Heart Foundation, zegt dat "gebrek aan beweging, immense gewichtstoename, zoutconsumptie en overmatig alcoholgebruik" tot de meest voorkomende risicofactoren voor hoge bloeddruk behoren.

Vrouwen aangespoord om bloeddruk te controleren (1)

Eet een hartgezond dieet

Dr. Sarah Brewer, medisch voedingsdeskundige, zei: "Studies suggereren dat het volgen van het DASH-dieet (Dietary Approach to Stopping Hypertension) kan helpen.

"Het dieet is gebaseerd op een gezonde mediterrane manier van eten, waaronder het eten van olijfolie, knoflook, fruit, groenten, noten, magere zuivelproducten en mager vlees, met een verminderde inname van zout, verzadigd vet, cholesterol, suiker en geraffineerde koolhydraten."

Let op je zoutinname

Overmatige zoutconsumptie is een belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk, merkte Jodar op. Volgens de NHS adviseren richtlijnen volwassenen om minder dan 6 gram zout per dag te eten, wat overeenkomt met ongeveer een theelepel.

Veel voedingsmiddelen bevatten echter al zout, dus het toevoegen van zout aan maaltijden en bij het koken kan gemakkelijk betekenen dat je te veel zout binnenkrijgt. Probeer in plaats daarvan kruiden en specerijen toe te voegen voor de smaak - en controleer de etiketten, vooral van bewerkte voedingsmiddelen, die vaak veel toegevoegd 'verborgen' zout bevatten.

Vrouwen aangespoord om bloeddruk te controleren (2)

Blijf actief

Onderzoek wijst uit dat regelmatige lichaamsbeweging enorm goed kan zijn voor de gezondheid van je hart, cholesterol en bloeddruk.

"Het is belangrijk om een manier van bewegen te vinden die voor jou werkt. Misschien helpt het om te beginnen met een kleine hoeveelheid activiteit en die geleidelijk op te bouwen," stelt Dr. Richard Oakley, associate director of research bij de Alzheimer's Society.

Volgens de NHS wordt aanbevolen dat volwassenen streven naar 150 minuten per week matige aerobe activiteit of 75 minuten per week krachtige aerobe activiteit. Trainingen met weerstands- en krachtoefeningen worden ook aangeraden, minstens twee keer per week.

Zoek manieren om met stress om te gaan

Jodar legde uit dat stress "niet direct" een hoge bloeddruk veroorzaakt (hoewel hoge stress tijdelijk een piek in de bloeddruk kan veroorzaken), maar voegde eraan toe: "Stress kan er op de lange termijn ook voor zorgen dat we ongezonde gewoonten aannemen - eten, roken, drinken of niet sporten - waardoor je bloeddruk kan stijgen. Als je dit niet behandelt, kun je een beroerte, hartziekte, hartaanval of vasculaire dementie krijgen.

Enige mate van stress is een normaal onderdeel van het leven en het is niet altijd schadelijk. Maar het is belangrijk om te herkennen wanneer stress chronisch of problematisch wordt en om stappen te ondernemen om er mee om te gaan op een manier die voor jou werkt. Regelmatig bewegen, tijd vrijmaken om te ontspannen en dingen zoals mindfulness en meditatie kunnen wonderen doen.

Praat met je arts

Hoewel leefstijlmaatregelen belangrijk zijn, is medicatie soms nodig om hoge bloeddruk onder controle te houden. Praat met je arts als je je zorgen maakt.

Vrouwen aangespoord om bloeddruk te controleren (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 5672

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.